dedece
SHARE
Clayton Utz Head Office
PROJECTS  /  Clayton Utz Head Office

Clayton Utz Head Office

Location:
Sydney
Type:
Office
Year:
2011
Architect:
Bates Smart
Project Manager:
Grocon Constructions
Photographer:
Richard Glover

The new premises provide: A distinctive elliptical floor plate / Full height atrium through the building / Innovative double skin glass curved facade / Natural light, ventilation and shading, and glare control / Chilled beam/passive VAV air conditioning,
raised flooring.

The architectural language of 1 Bligh Street was a strong starting point for the project. Bates Smart’s design concept expresses the synergy between the building and Clayton Utz, referencing the shared qualities of integrity, transparency and endurance. The interior represents the next generation of legal workplace with strong design cues being drawn from the architecture and palette of the base building to produce a seamless integrated whole.

Two client floors are linked with a dramatic stair sweeping down beside the atrium while the meeting rooms on these floors take advantage of the dress circle views over Circular Quay to the harbour. Legal floors are ringed with highly transparent perimeter offices enabling the clear glazed external facade to admit maximum natural light to work areas with the
added benefit of views for all.

A generous staff Cafe is integrated with the library creating a hub for easy informal interaction. Flexibility has been incorporated to enable the premises to adapt to change whilst the design carries the enduring quality which will ensure these premises last as long as Clayton Utz’s last home designed by Bates Smart in 1992.

The architectural language of 1 Bligh Street was a strong starting point for the project. Bates Smart’s design concept expresses the synergy between the building and Clayton Utz, referencing the shared qualities of integrity, transparency and endurance.

The new Clayton Utz premises utilise a distinctive elliptical floor plate with a full height atrium through the building. An innovative, double-skin glass curved facade facilitates ample natural light, ventilation and shading, and glare control. Chilled beam/passive VAV air-conditioning and raised flooring further modulate internal amenity.

The interior represents the next generation of legal workplace, with strong design cues being drawn from the architecture and palette of the base building to produce a seamless, integrated whole.

Two client floors are linked with a dramatic stair sweeping down beside the atrium while the meeting rooms on these floors take advantage of the dress circle views over Circular Quay to the harbour.

Legal floors are ringed with highly transparent perimeter offices, enabling the clear glazed external facade to admit maximum natural light to work areas with the added benefit of views for all.

A generous staff cafe is integrated with the library creating a hub for easy informal interaction. Flexibility has been incorporated to enable the premises to allow adaption to change over time, whilst the design carries the enduring quality which will ensure these premises last as long as Clayton Utz’s last home designed by Bates Smart in 1992.

The base building design was a joint venture between Ingenhoven and Architectus. Bates Smart worked collaboratively with the architects and the builder (Grocon) to develop the fully integrated fitout.

products used

2 / 2 products
Clayton Utz Head Office / products

refine / filter the results

2 / 2
Capri

Capri

Minotti / Gordon Guillaumier

Metal frame with fireproof polyurethane. Fully removable covers with exposed zips. Seat cushion filled with goose down and polyurethane. Cushion cover in either fabric or leather. More

featured in

related projects