dedece
SHARE
Alex Hotel
PROJECTS  /  Alex Hotel

Alex Hotel

Location:
PErth
Website:
https://www.alexhotel.com.au
Type:
Hotel
Year:
2015
Project Manager:
Built
Interior Designer:
Arent & Pyke

The clients concept for the Alex hotel was for an 'independent traveller' hotel - specific to its site and location, as distinct from a global chain.

The redevelopment of an existing building in the heart of Northbridge, converting into a boutique hotel and restaurant.

The building has been constructed to six storeys and includes a mezzanine level and roof terrace bar, and a total of 76 hotel rooms.

The emphasis is on the experience - of the place and of a particular kind of hospitality that sets it apart from other hotels.

Architecturally this was interpreted by Space Agency into a site specific building that, due to its L-shape footprint has two addresses; James St. is the hotel entrance and has a small cafe, making the lobby accessible to people other than hotel guest, while on William St. the heritage bank facade is now the entrance to the restaurant, 'Shadow Wine Bar', there is also a 'lane way' entry along the side boundary, all of which create opportunities for different contextual responses.

The material choices are informed by cost effective construction techniques - such as pre-cast concrete panels used for the external cladding.

Space Agency chose to manipulate the pre-cast panels to create modulation and relief to the building scale rather than a sheer flat box.

The ground floor lobby and mezzanine spaces are wrapped in a deep, two storey, timber and steel window which responds to the pedestrian scale at the street level, while a curtain of perforated, folded, bronze anodised aluminium, shrouds the upper level of the William St. elevation and helps 'blur' the mass of the 7 storey building.

Internally, the finishes are deliberately kept as raw as possible with exposed pipework and off-form concrete soffits.

In contrast, the interior styling and furniture by Arent&Pyke is eclectic, fun, quirky and provides many ways to inhabit the hotel living areas.

Arent&Pyke sought to create spaces with a personality that resonates with the guest, their inner self and feed their appetite for both privacy and interaction.

The escapism we seek and the need for rest and renewal is essential to our wellbeing and in the hotel they created a consciousness of contrasts – dark to light, warm to cold, open to closed – to create the boundaries of private and public space.

Bedrooms are richly painted from floor to ceiling for an immersive experience of colour, a little room of respite; serene, yet invigorating.

The public spaces of the hotel celebrate coming together, yet the layered experience of furniture and furnishings provides us with solace if we so seek it. Seats are individually enveloping or bountifully communal. Tables are single scale to nest daintily beside us or vastly generous to enjoy the travel tales of others.

Arent&Pyke curated a collection of furniture pieces, bespoke joinery, objects and art that celebrate craftsmanship to create a heightened experience and a lasting impression.

The hotel responds to the area of Perth that is being reborn. When Arent&Pyke were first brought on to the Alex Hotel team, the project was well underway on site, and due to open in just 6 months.
 
The architectural vision from Spaceagency was bold, layered, strong and full of contrasts. The materiality is rich and the scale of spaces beautifully considered from the compressed rigour and rationalisation of the rooms to the progressive opening up the communal guest and public areas.
 

The furnishing and interior design sought to respond to the architecture but also to add a layering of softness and the human scale to the architecture. Early on Arent&Pyke discussed the colours being muted, washed out versions of strong bold colours.

They are known for their use of colour at Arent&Pyke and they didn’t want to shy away from this but wanted the hotel to feel calmly layered with colour. Muted tones of dusty pink, terracotta, sage green and forest green really start the colour journey.

It was also about responding to the architecture by artfully applying colour with subtlety, a compliment to the strong and bold spaces created by Spaceagency.

The redevelopment of an existing building in the heart of Northbridge, converting into a boutique hotel and restaurant. The building has been constructed to six storeys and includes a mezzanine level and roof terrace bar, and a total of 76 hotel rooms.

products used

1 / 1 products
Alex Hotel / products

refine / filter the results

1 / 1
Peg Chair

Peg Chair

Tom Dixon

Peg Chair A lacquered café chair inspired by the quietly pared down character of Japanese architecture. Peg is constructed from solid birch, making it light-weight yet robust. Easy to stack ...

featured in

related projects