dedece
SHARE
Whale Beach House 4
PROJECTS  /  Whale Beach House 4

Whale Beach House 4

Location:
Sydney
Type:
Beach House
Year:
2008
Architect:
Casey Brown Architecture
Photographer:
Patrick Bingham-Hall

Located in a cliff edge, overlooking the Pacific ocean facing north east this new house enjoys stunning view yet is situated close to existing neighbours.

The client's brief asked for a family holiday home with a distinctly different feel to their city house which would embrace the concept of relaxed beach pad.

The plan comprises two wings privatising a central coutyard and terrace that extends toward the sea.

This layout maximises the views from every room while overcoming the close proximity of the adjoining neighbours.

From the street the building is deliberately understated to ensure privacy.

Entry is via the timber clad central courtyard which conceals guest bedrooms and service room in an open arrangement.

The splayed floor plan is evident from the courtyard as it opens for a projecting deck separating the living room from the dining room.

Enclosed in a heavy stone wall, the lower level houses the master bedroom, study and ensuite which opens out to a pool and garden to the ocean.

Materials match the harsh environment being sandstone and thick vertical hardwood boarding with a natural finishing.

A studio devoted to creating contemporary architecture through an organic understanding of building in direct response to climate, topography and lifestyle. Sensibility of place derives from years of working on historical buildings, learning the crafts, understanding the tectonics of building and how our time relates to history.

This perspective creates a preference for lasting architecture of unpretentious functionalism, using materials and expressed structure.

This non prescriptive approach takes each client, site and brief as something one off and special.

products used

1 / 1 products
Whale Beach House 4 / products

refine / filter the results

1 / 1
Nido

Nido

Paola Lenti / Patricia Urquiola

Armchair structure in stainless steel, base in stainless steel with a satin finish, the pouf is in stress resistant, expanded polyurethane treated to be water repellent, with a multilayer wood base.... More

related projects