dedece
SHARE
The Infinity Centre
PROJECTS  /  The Infinity Centre

The Infinity Centre

Location:
Melbourne
Type:
Educational
Year:
2012
Architect:
McBride Charles Ryan

 The Infinity Centre, the new campus for Penleigh and Essendon Grammar School senior students, is derived from the initial idea that the library, a learning hub, is central to the school. We also wanted a building that offered protection from a windswept site and signified the merging of two schools.

Radiating out from the library, along the length of the form, are specialist precincts and a variety of learning spaces. Each wing then returns to link up, forming cloisters and the resulting plan of an infinity symbol. Being structured around two protected courtyards has enhanced the learning space’s access to light, ventilation and view.

Each wing has its own qualities, different from each other and yet seamlessly connected to the next. In this way the building acts as an embodiment of the journey of education, with less distinction of any prescribed boundaries between disciplines. The colour strategy reinforces the identity of the academic disciplines, universally enhanced by the richness of natural materials, such as locally recycled timber. Planning allows the building’s circulation to constantly return to the library at its heart, and in this way is physically and experientially in parallel with the educational ethos of the school.

This variety of spaces and volumes, not dissimilar to a walled citadel with its gardens and ceremonial
arches, are encased within a unifying skin. The outer wall of the building is clad with glazed bricks, a
material that offers protection, beauty, gravitas, and imbues the impressive form with a sense of
permanence. The banded brickwork pattern aids in reading the shape of the building, adding complexity and delight as the sun catches the silver through the day. 

products used

0 / 0 products
The Infinity Centre / products

refine / filter the results

0 / 0

related projects