dedece
SHARE
Riverside Centre Foyer
PROJECTS  /  Riverside Centre Foyer

Riverside Centre Foyer

Location:
Brisbane
Type:
Lobby
Year:
2016
Architect:
Harry Seidler
Interior Designer:
Kerry Phelan Design Office
Photographer:
Anson Smart

Riverside Centre is Brisbane’s landmark at the heart of the city’s prestigious ‘Golden Triangle’ – the nexus of commerce in the Queensland capital.

From the stunning glass-walled lobby, the spacious waterfront plaza, to the magnificent views of the Brisbane River, Riverside Centre sets the scene for a productive, successful and enjoyable workplace experience.

At 51,600sqm, and 42 levels with 37 tenant floors, Riverside Centre is one of Brisbane’s most sought after commercial buildings. Riverside’s tower and plaza, with its iconic wave-beam, has become a prestigious CBD address offering incomparable views of the Brisbane River.

With light-filled offices, artworks and beautifully designed indoor and outdoor spaces, Riverside Centre is a business environment that promotes wellbeing.

The enhancement of the lobby provides customers and their guests with a new and invigorating entry experience in to Riverside Centre through an extensive interior design program which includes: new contemporary furniture for increased comfort and aesthetics, State-of-the-art concierge desk fitted with a digital tenancy directory and improved lighting within the space.

Previously blocked off by a continuous wall of low buildings and wooden wharves, the waterfront location offered the opportunity for development to open up the river’s edge and make it accessible to the city. Ferry wharves and a marina for private yachts had to be planned, as well as restaurants, banks, shops and an underground carpark for 500 cars. Planning had to allow for a second stage originally to be a hotel but later changed to offices.

The site offers fine views up and down the river. This asset was maximised in the design of the 40 storey office tower by means of a triangular plan which faces more than two thirds of offices to the water.

On the waterfront a large public space is defined by lower buildings which surround the tower. A wide opening toward the river front is left framed by a huge curved connecting beam defining the open plaza. Steps lead down to the water under this opening, traversed by a series of ramps (“stramps”) which provide the required handicapped people’s access to the public ferry wharves.

The open space contains fountains, trees, seating, outdoor restaurants, shops and a tavern. Aluminium shades varyingly inclined protect the full height glass walls of the two sunny sides of the tower. Recessed “facade gardens” are interspersed over the elevations facing up and down the river.

A 15 m high lobby is planned across the street frontage. The surrounding floors become mezzanines overlooking this space which has a large centrally placed sculpture by Carlberg and tapestries by Calder. A continuous cantilevered glass canopy gives tropical rain protection to the entrances.

products used

3 / 3 products
Riverside Centre Foyer / products

refine / filter the results

3 / 3
Bertoia Side Chair

Bertoia Side Chair

Knoll Studio / Harry Bertoia

The Bertoia side chair has a seat and base of welded steel with rods available in polished chrome, satin chrome, black or white Rilsan polyester coating or a highly durable outdoor powdercoat (red, ye... More

featured in

related projects