dedece
SHARE

QV1

Location:
Perth
Type:
Lobby
Year:
1991
Architect:
Harry Seidler & Associates
Consultant:
Katsui Design

On the north, protected from prevailing winds, an open urban space was created on two levels, centred on a circular opening, which is surrounded by restaurants and shops. Tables and chairs for outdoor eating are placed under tall palm trees facing the area's focal point - a cascading waterfall originating from a pond in the upper plaza and flowing into a shallow pool from the base of the waterfall into the centre of the circle. External sunshading is applied to the glass-walled tower.

The two longest facades face to the south-east and south-west, receiving the early morning and late afternoon sun's rays. In addition to fixed horizontal shades, angled vertical blades were introduced to protect the glass walls from low sun angle penetration.

A broad suspended glazed canopy stretches across some 50 m of the tower's entrance frontage.

The central supporting columns are turned away and fused with the adjacent supports into structurally expressive hyperboloid-shaped piers. The resulting 12 m-high space in the lobby is overlooked from progressively stepped-back mezzanine levels.

products used

1 / 1 products
QV1 / products

refine / filter the results

1 / 1

related projects