dedece
SHARE
Point Piper House 3
PROJECTS  /  Point Piper House 3

Point Piper House 3

Location:
Point Piper
Type:
House
Year:
2016
Architect:
Luigi Rosselli
Project Manager:
SydCon Building Services
Interior Designer:
Decus Interiors
Consultant:
William Dangar Design
Rooney And Bye
Photographer:
Justin Alexander
Edward Birch

Standing on the balcony of this magnificent harbour-side home you’d be forgiven for thinking you were standing on the deck of an ocean liner.   A dignified family home re-designed by Luigi Rosselli from 3 separate apartments into a single dwelling, the spaces are seamlessly configured to handle the needs of an active family of 5 and the occasional cocktail party for 100.

A dramatic selection of decorative lighting accentuates a palette of classical finishes, allowing the exquisite, passionately maintained art collection to hold centre stage. Having previously lived in a traditional house, the clients` brief to Decus was to select furniture and furnishings which would showcase the art and the view while maintaining intimacy in a large home.

It is quite rare, in Woollahra Council’s municipality, to have a waterfront residence so close to the water. One gets the feeling of being in Sydney Harbour when looking out of the over-sized wafer-thin framed windows.

Luigi Rosselli Architects won a limited architectural competition to develop the site by proposing to revive the existing three storey house while the competitors opted for a clean slate solution. Adaptive reuse is the best way to keep a carbon footprint small and the strategy was rewarded in this waterfront property by maintaining the foreshore building line just a few steps from the water. A new house would have to be set further back.

Though built on the edge of beach this is not a beach house. The cultured art lovers and sophisticated art collectors who commissioned this project required a very urbane and elegant residence, with an environment ideal to display their collection. Expansive Wall spaces, nooks for sculptures and specialised art lighting were necessary.

The entry courtyard was originally a cramped driveway with three garages as main features, the solution was to relocate the garages and have a Will Dangar designed courtyard with sculptural plants and textural architectural details. The result restored a sense of dignified arrival where people, not cars, are welcome.

Error | dedece
SNAP! AN ERROR OCCURED

An error occurred while rendering the page, and the site admin has been informed.

If you still have concerns about the problem, please email us at info[at]dedece.com

related projects