dedece
SHARE
Newport House
PROJECTS  /  Newport House

Newport House

Location:
Sydney
Type:
House
Year:
2018
Architect:
Koichi Takada Architects
Interior Designer:
H Interior Design
Sarah Jayne Studios
Photographer:
Thomas Ferguson

 “The clients’ brief was for a house offering sanctuary,” says architect Koichi Takada, “a place simultaneously for both refuge and frequent entertaining. Away from the public eye, without being isolated or reclusive.”

Koichi, in collaboration with JGroup Projects & Development, quicly uncovered that the concept also needed to reflect the owner’s love of the outdoors; an openness of space and beach lifestyle, offering constant opportunities to connect with nature.

Respecting the site’s natural ground levels, Koichi and team created a series of artificial rock or floating platforms that are presented as a sequence of cantilevered concrete slabs that float above recessed stacked-stone cladded podium. This maximizes the sense of levitation as the slabs are elegantly tapered to a finer point water-wards, with the living and dining area particularly designed to appear as a floating box.

Large floor-to-ceiling internal sliding doors, floor-to-ceiling glazing, skylights, and dramatically oversized cantilevered balconies are used to effortlessly connect occupants with each other and with their surroundings, outlook and nature.

Breaking down the building’s large 1,600 square metre footprint, interior spaces were programmed as inviting ‘pockets’ over four main levels, creating a sense of intimacy and warmth in even the largest open-plan. Appreciating the psychological impact and beauty of early morning light, four bedrooms were positioned on the upper entry level, with light drawn from the rooftop, offering guests the joyous warmth and feel of early sunlight across a floor and space.

An open-plan living area, show kitchen and rear functional kitchen occupy the third level, with informal spaces – including a home theatre, bar, gym and casual entertaining spaces – positioned on the fourth floor as you move closer to the beach and relaxed waterside setting. Overlooking and offering access to the garden, beach and Pittwater a half level below is the resort-style infinity pool.

products used

1 / 1 products
Newport House / products

refine / filter the results

1 / 1
Wabi

Wabi

Paola Lenti / Francesco Rota

Wabi offers a timeless and refined elegance enabling the user to indulge in the tranquillity and greenery of a garden space, maintaining harmony with the natural environment.  Structure made of ... More

related projects