dedece
SHARE
Fink House
PROJECTS  /  Fink House

Fink House

Location:
Sydney
Type:
House
Year:
2007
Architect:
Ian Moore Architects
Photographer:
Brett Boardman

This is a renovation of an 1840s heritage listed sandstone cottage which was substantially added to in the 1980s.

The front of the house could not be altered and any addition was not to be visible above the existing ridge line.

The interior of the cottage, including its sandstone walls, was in poor condition, so a strategy of concealment was adopted where a new plasterboard skin covers all walls and two existing windows in the back wall of the cottage.

The original front windows are retained but covered with fabric scrims to provide privacy but admit light. The front door is the only original element visible on the interior.

The 1980s additions were gutted and new windows and doors fitted to existing openings while the loft within the gabled roof of the garage was demolished and a full second level added.

The first conceptual innovation in the project was the bridge over the courtyard. The main house was simply too small to accommodate the client’s brief for three bedrooms and two bathrooms.

The bridge allowed for the main bedroom and ensuite to be located above the garage at the rear of the property but still physically connected to and on the same level as the children’s bedrooms.

The house has a very legible plan with the lower level divided into four roughly square spaces, living room (the original sandstone cottage), kitchen and dining area, courtyard and garage (children’s play space and additional entertaining space when cars are removed).The upper level has two children’s bedrooms, bathroom and communal study, the bridge spanning the courtyard and the main bedroom and ensuite above the garage.

The design includes a number of simple environmental concepts. Natural ventilation by way of adjustable glass louvres and large sliding glass doors. External aluminium sun shading louvres to windows and skylights. Recycled timber flooring. Retention of the existing sandstone cottage and the shell of the 1980s additions.Recycling of the existing granite paving to the courtyard.

The bridge providing shading to the built-in seat in the courtyard. Low energy long life light fittings and water saving tapware and toilet cisterns.An ethanol burning eco-smart fireplace has been installed in the living room to replace the original wood burning fireplace.

products used

6 / 6 products
Fink House / products

refine / filter the results

6 / 6
080D

080D

115mm double shower head (080D) with single rossette (001) Available in polished chrome (16) satin chrome (20) stainless steel (40) or a choice of 18 colours.

2121

2121

Arne Jacobsen

One-handle build-in mixer with ceramic disc technology. Available with the option of 25 mm, 55 mm (M) or 100 mm (L) lever. Comes with 225 mm fixed spout (020) with water saving aerator. Available i...

2471

2471

Arne Jacobsen

2471One-handle bath build-in mixer with ceramic disc technology. Availble with the option of 25 mm, 55 mm (M) or 100 mm (L) lever. Comes with hand shower and hand shower holder with non-return valve ...

Down

Down

Kreon / Jan Van Lierde

Light is quintessential Down is designed for recessed use and is characterised by the deeper position of the light source in relation to the ceiling level. Thanks to a multifunctional housing this... More

Down in-line

Down in-line

Kreon / Kristof Pycke

Down in-Line The appearance of light Down in-Line provides depth to your architecture through a unique system of built-in louvres. This fixture consists of three elements: the plasterkit, the hou... More

Side

Side

Kreon / Jan Van Lierde

Side light is a recessed light fixture installed in wall or ceilings, whether in brickwork or cavity walls and requires only 100mm depth. This range of washlights is developed with either h... More

related projects