dedece
SHARE
Bellevue Hill Residence
PROJECTS  /  Bellevue Hill Residence

Bellevue Hill Residence

Location:
Sydney
Type:
Residential
Year:
2013
Architect:
Tzannes Associates
Photographer:
Lisa Cohen


Existing openings received new windows with adjustable vertical and horizontal louvers, sliding curved glass high performance doors, and a steel and timber awning. This provides improved solar and privacy control, better internal amenity and a more generous relationship between internal and external spaces. The existing three-quarter faceted domed ceiling above the living room has been remodelled to better express the underlying geometry and provide clarity to the internal planning. New curved joinery screens define spaces within the room, providing privacy, separation and connectivity. A new kitchen is located at the junction of the private and more public areas of the home, and between outdoor and indoor living areas.

The materials have been selected for durability, warmth and easy maintenance. They generally consist of natural materials such as recycled timber, stone and metal. The metalwork, except the kitchen bench, is in warm hues of bronzed brass.

The Bellevue Hill Residence was awarded a Commendation in Residential Architecture Houses (Alterations and Additions) at the 2013 NSW Australian Institute of Architecture Awards.

Bellevue Hill residence as reimagined by Tzannes Associates explores the existing potential of a distinctive, perhaps even iconic, 1960s Frank Fox house. It embraces its eccentricities and deftly resolves its many compromises and shortcomings to create a home suitable for 21st century living.

The original building was a local landmark on its street corner. Its circular form responded well to the site geometry, vegetation and urban context, while its bulk and scale were appropriately unimposing. It made a positive contribution to the public domain. The architects and the owners of the house wisely, and yet at considerable cost, chose to work with the existing building fabric, resolving the functional brief within its envelope and respecting its mid-century character.Additional spaces are provided within the present envelope and with due regard to its mid-century character, yet accommodating the modern lifestyle of its occupants with provision for a range of engaging spatial experiences.

products used

2 / 2 products
Bellevue Hill Residence / products

refine / filter the results

2 / 2
Hamilton

Hamilton

Minotti / Rodolfo Dordoni

The Hamilton sofa collection has a frame made of multiply wood covered in polyurethane foam. The seat and back cushions have a polyurethane foam core covered in goose down. Frame, backs and cushions ... More

Wingback Chair

Wingback Chair

Tom Dixon

A fully upholstered high back lounge chair, inspired by the traditional 18th Century British Gentleman’s Chair. The Wingback Chair is traditionally manufactured. The frame is made from solid ...

related projects