dedece
SHARE
9 Castlereagh Street
PROJECTS  /  9 Castlereagh Street

9 Castlereagh Street

Location:
Sydney
Type:
Lobby
Year:
2012
Architect:
Harry Seidler & Associates
Project Manager:
Built
Photographer:
Dirk Meinecke

Historically the entrance to the Capita Centre at 9 Castlereagh Street was designed by Harry Seidler around a thoroughfare that was intended to link the nearby Hunter Street with Angel Place. Unfortunately the through link was never realised and the proposed public Galleria transition space with glass vaulted roof, kiosk, trees and waterwall feature was relegated to private use, originally as a restaurant and function space and more recently a much needed corporate Childcare facility.

With the new owner, Stockland, came a vision to reinvigorate the entrance to the office building and, therefore, the opportunity to rebalance the entry experience to one more relevant to the current framework.

First in the sequence of experiences inside the streetscape the Forecourt provides the first ‘wow factor’ with the revelation of the Atrium. Ones view is lead upwards to the vast volume of the vertical space which reveals the unique nature of the office building above. Paring back the existing grove of trees enhances this view and allows a stronger visual connection to the new grand lobby with the Lin Utzon tiled mural as a backdrop. Paving format subtly changes to reinforce the pathway to the entrance along with the winding edges of the flanking gardens.

The primary focus from the Forecourt, however, is the new gleaming glazed lobby that fills the full height and width of the undercroft. The second “wow factor”, the 10 m high glass wall is punctuated by a translucent glass entry portal, a glowing lantern inviting one into the lobby. The glass wall reveals the inner workings of the lobby with the Lin Utzon mural, feature lighting to gleaming silver lift doors and an elegant café to take respite from one’s daily rigour.

The lobby and Forecourt become one space contained between the Lin Utzon mural inboard, the trees and brace frame to the street, illuminated lift door features to the lift bank and the café with glass blockwall and counter opposite. The vast space enclosed by new lobby glazing to take in the full linear bank of lifts feels luxurious, yet is given a more intimate scale by balancing the focus of attention to low lying elements that carefully structure the space.

Key focus is given to the lift bank where new bright silver cladding to the existing lift doors strongly reflects new transom lighting. Opposite the lifts a generous seating group with textured rug and low marble illuminated screen helps contain the transient space. A directory panel informs visitors and a concierge desk takes prominent position to greet tenants and quietly watch over the domain. A Charles Perry Sculpture previously located in an original building tenancy is given new life between the entrances to high rise and low rise lifts. Secure access is provided to the Childcare facility.

With the new owner Stockland came a desire to enlarge the lobby and enhance its presence from Castlereagh Street.
The densely planted Forecourt was freed up to showcase a grander Lobby which was extended forward beneath the Atrium and fills the full height and width of the undercroft with a gleaming glass wall.

Punctuated by a translucent glass portal the transparency of the lobby also refocuses attention to the Lin Utzon white ink blue and silver tiled mural which sparkles with new lighting.

Generous space demarks the corporate lift lobby between a full bank of illuminated silver lift doors along one granite wall and backlit marble screening to the seating group.

Located beneath the Utzon Mural a cafe' has been included delineated by a subtle level change allowing patrons to overlook the passing parade. An glowing translucent glass canopy hovers over the crisp black granite counter displaying the days fare.

A bank of generous pivot glass doors freely connects the tempered lobby space to the outdoor garden seating nestled among rainforest plantings of tree ferns.
Built have completed the reinvention of the iconic Harry Seidler-designed 9 Castlereagh Street for Stockland.

The upgrade comprised a vibrant new atrium, extensive changes to lighting, flooring, façade and plantings, and a new licensed café.

The remodelling of the lobby has delivered new, sustainable energy innovations including an under-floor heating and cooling system. The project was delivered under a Construction Management model.

products used

2 / 2 products
9 Castlereagh Street / products

refine / filter the results

2 / 2

Featured in Skyscraper

Capita Centre

Skyscraper Database

On a restricted site, Harry Seidler proposed an entirely different approach for this building. Parts of the tower are hollowed out, creating an external atrium effect. With less floor space the building was twice as high as the planning code permitted. Since the 30 m wide and 42 m deep site has only one street frontage, the centre of the plan form is opened to admit daylight to the int... More

related projects